Strony

sobota, 20 kwietnia 2013

mazurek orzechowy

mazurek mazurkiem, ale można go przyrządzić jako ciasteczka makaronikowe i zajadać przez cały rok.




na spodzie:

12 dag mąki
25 dag orzechów włoskich
25 dag cukru
12 dag masła
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia (moim zdaniem niekoniecznie)

orzechy zmielić. utrzeć masło "na pianę". dodać cukier i żółtka. kiedy otrzymamy gładką masę dodać orzechy. Można też dodać łyżeczkę świeżo startej skórki cytrynowej. wyłożyć do formy na tartę albo płaskiej formy blaszanej wyłożonej pergaminem. 

na górze:

3 białka
10 dag cukru
łyżeczka soku z cytryny
15 dag orzechów

orzechy drobno posiekać. białka ubić na sztywną pianę. dodać cukier i dalej ubijać, aż piana stanie się gęsta i ciągnąca. pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. delikatnie wymieszać z posiekanymi orzechami. wyłożyć na ciasto orzechowe.

wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. piec ok. pół godziny. 

dekorować nitkami cytrynowego lukru, połówkami orzechów, konfiturą cytrynową albo płatkami róży w cukrze. idealną kombinacją jest rozsmarowanie cienkiej warstwy utartej róży cukrowej na cieście przed wyłożeniem piany.



makaroniki: 

ciasto orzechowe wyłożyć na prostokątną formę. podpiec ok. 15 min. lekko przestudzić. pokroić na prostokąty. rozłożyć prostokąty na płaskiej blasze w pewnej odległości od siebie. na każdym prostokącie kłaść warstwę piany z orzechami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz