najlepiej, żeby to był naprawdę młody szpinak. szpinakowy dzieciak. bardzo świeży, bardzo zielony i bardzo delikatny.
sałata
garść świeżego szpinaku
dwie dojrzałe gruszki
usmażone na chrupko plasterki boczku (opcjonalnie)
parmezan pokrojony w cienkie plastry
oliwa
ocet winny w kremie
sól, najlepiej gruboziarnista
pieprz
brązowy cukier
ewentualnie: kapary
umyte gruszki, wraz ze skórką pokroić w podłużne cząstki ułożyć na nich wymyty i osuszony szpinak. polać oliwą i octem. posypać solą, cukrem i pieprzem. na wierzch kłaść świeżo usmażone plasterki boczku, plastry parmezanu, ewentualnie kapary.
wersja z zapachem bacówki w tle
zamiast boczku i parmezanu, na szpinaku położyć plastry grillowanego oscypka oraz łyżeczkę żurawiny.
wersja z zapachem bacówki w tle
zamiast boczku i parmezanu, na szpinaku położyć plastry grillowanego oscypka oraz łyżeczkę żurawiny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz