Strony

niedziela, 17 marca 2013

sałata ze szpinaku

najlepiej, żeby to był naprawdę młody szpinak. szpinakowy dzieciak. bardzo świeży, bardzo zielony i bardzo delikatny. 

sałata

garść świeżego szpinaku
dwie dojrzałe gruszki
usmażone na chrupko plasterki boczku (opcjonalnie)
parmezan pokrojony w cienkie plastry

oliwa
ocet winny w kremie
sól, najlepiej gruboziarnista
pieprz
brązowy cukier

ewentualnie: kapary

umyte gruszki, wraz ze skórką pokroić w podłużne cząstki  ułożyć na nich wymyty i osuszony szpinak. polać oliwą i octem. posypać solą, cukrem i pieprzem. na wierzch kłaść świeżo usmażone plasterki boczku, plastry parmezanu, ewentualnie kapary.

wersja z zapachem bacówki w tle

zamiast boczku i parmezanu, na szpinaku położyć plastry grillowanego oscypka oraz łyżeczkę żurawiny.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz