biszkopt (mała tortownica)
sześć jajek
szczypta soli
15 dag cukru pudru
cukier waniliowy
4 dag cukru
12 dag mąki pszennej
żółtka oddzielić od białek. białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. ubijać dodając zwykły cukier - ok trzy minuty. żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodając cukier waniliowy na puszystą masę. delikatnie połączyć z ubitą pianą. na koniec dodać przesianą przez sito mąkę - mieszając bardzo delikatnie.
tortownicę wysmarować odrobiną masła i oprószyć dokładnie mąką lub bardzo drobną bułką tartą. włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. piec ok 45 min - sprawdzić patyczkiem. upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i rzucić formę z niewielkiej wysokości na podłogę lub deskę. wystudzić w formie. wyjąć delikatnie i przekroić na dwie części.
krem cytrynowy à la lemon curd
skórka otarta z dwóch cytryn
pół kostki masła
cztery łyżki cukru
dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej
jedna trzecia szklanki wody
pół laski wanilii
laskę wanilii przekroić, wycisnąć ziarna - odłożyć do kremu. skórkę z wanilii, sok, masło i cukier umieścić w niedużym garnku. całość podgrzać, aż masło i cukier rozpuszczą się a całość połączy się w jednolitą emulsję. mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. dodać do masy cytrynowej w garnku. podgrzać na niewielkim ogniu, aż zacznie lekko wrzeć i zgęstnieje. przestudzić.
krem waniliowy
350 g serka mascarpone
dwa jaja
12 dag cukru
żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem - dodając przygotowane wcześniej ziarna wanilii, na gładką, puszystą masę. dodać serek i wymieszać na gładką masę. z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą z serka.
lemoniada
sok z pół cytryny
szklanka wody przegotowanej
pół łyżki cukru
wszystkie składniki lemoniady wymieszać. nasączyć nią obie połówki biszkoptu - zaczynając od brzegów ku środkowi.
dwie trzecie sosu cytrynowego wyłożyć na biszkopt. następnie rozsmarować dwie trzecie kremu. przykryć drugą połową biszkoptu. pozostałą część kremu waniliowego wyłożyć na wierzch tortu i wysmarować nim boki ciasta. polać resztą lemon curd. przystroić płatkami migdałowymi i owocami sezonowymi. oprócz klasycznych dla tego tortu truskawek lub malin polecam bardziej subtelne zestawienia takie jak mango, białe winogrona lub białe porzeczki.
uwaga: tort można przyrządzić w wersji limonkowej - zamiast cytryn używając ich zielonych kuzynek.
a jeśli akurat kwitną dzikie bzy - posypcie tort ich białymi kwiatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz