bardzo świeża, jak najbardziej chrupiąca sałata cukrowa. ewentualnie dębowa.
ewentualnie obie.
ogórek.
rzodkiewka.
jajko.
kwaśna śmietana.
sok z cytryny.
sól.
brązowy cukier.
odrobina musztardy - opcjonalnie.
sałatę dokładnie umyć. osuszyć. podzielić na pojedyncze liście. ułożyć w naczyniu. dodać pokrojony w plastry lub słupki ogórek. dodać pokrojoną w plastry lub ćwiartki rzodkiewkę. jajko ugotować na twardo. zetrzeć na drobnej tarce lub rozdrobnić widelcem. zmieszać ze śmietaną. na jedno jajko wypada ok. trzech dużych łyżek stołowych śmietany. sos doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny - do smaku. ewentualnie dodać jeszcze odrobinę gładkiej musztardy. sałatę przybrać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz