jak na wszystkie tarty, a więc patrz tarty wytrawne. przy czym bardzo dobrze w tym wypadku dodać doń suszonego tymianku i rozmarynu.
wnętrze tarty
cztery średnie bataty
sól
pieprz
oliwa
szklanka kwaśnej śmietany
pół opakowania serka śmietankowego do kanapek - 100 g
jajko
sól
tymianek
gałka muszkatołowa
bulwy obrać ze skórki. pokroić na cienkie plasterki. doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem. podsmażyć z obu stron na oliwie lub upiec na blasze. wyłożyć na spód tarty. śmietanę ubić lekko z jajkiem. dodać serek i wymieszać na gładką masę. doprawić solą i gałką muszkatołową. masą zalać tartę. wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. piec, aż wierzch tarty stanie się złocisty.
jak wszystkie tarty świetnie się ją zajada na gorąco i na zimno. można zatem zastąpić nią kanapki, zabrać ze sobą do pociągu albo na piknik. lubi towarzystwo serów pleśniowych i winogron. świeża sałata z winegretem oczywiście zawsze wskazana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz