Strony

niedziela, 14 kwietnia 2013

leniwe na leżaku ze szpinaku


jak są takie leniwe, to niech sobie jeszcze odpoczną. a my się w tym czasie najemy.

leniwe

pół kilo białego sera
jajko
szczypta soli
25 dag mąki pszennej

ser zmielić. dodać jajko. sól. mąkę. zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. w razie potrzeby dodać jeszcze mąki. z ciasta formować wałeczki ok 1,5 cm.  grubości. na wierzchu wałeczka, delikatnie uderzając nożem zrobić gęstą ukośną kratkę. dzięki niej masło lub sos będą się lepiej trzymać leniwych. wałeczek pokroić na niewielkie, ukośne poduszeczki. 
zagotować wodę z solą, dodając 1-2 łyżki oleju. wrzucać leniwe na gotujący się wrzątek. kiedy wypłyną, gotować jeszcze ok. 2 minut. odcedzić. przełożyć na talerz.

leżak

dwa pęczki młodego szpinaku
dwie trzy łyżki masła
sól morska
dwa-trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
szczypta brązowego cukru - opcjonalnie

na patelni rozpuścić masło. wrzucić szpinak. dodać czosnek. smażyć krótko, na dość dużym ogniu, aby liście  nie utraciły spójności. doprawić solą. ewentualnie pieprzem.

wczasy dla klusek

szpinak kłaść na talerzach. na szpinaku układać leniwe. posypać wiórkami dobrze schłodzonego czosnkowego masła i garścią pokruszonych orzechów włoskich. podawać w towarzystwie gęstego jogurtu, świeżych borówek lub suszonej żurawiny i zielonej sałaty z sosem vinaigrette. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz