jak są takie leniwe, to niech sobie jeszcze odpoczną. a my się w tym czasie najemy.
leniwe
pół kilo białego sera
jajko
szczypta soli
25 dag mąki pszennej
ser zmielić. dodać jajko. sól. mąkę. zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. w razie potrzeby dodać jeszcze mąki. z ciasta formować wałeczki ok 1,5 cm. grubości. na wierzchu wałeczka, delikatnie uderzając nożem zrobić gęstą ukośną kratkę. dzięki niej masło lub sos będą się lepiej trzymać leniwych. wałeczek pokroić na niewielkie, ukośne poduszeczki.
zagotować wodę z solą, dodając 1-2 łyżki oleju. wrzucać leniwe na gotujący się wrzątek. kiedy wypłyną, gotować jeszcze ok. 2 minut. odcedzić. przełożyć na talerz.
leżak
dwa pęczki młodego szpinaku
dwie trzy łyżki masła
sól morska
dwa-trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
szczypta brązowego cukru - opcjonalnie
na patelni rozpuścić masło. wrzucić szpinak. dodać czosnek. smażyć krótko, na dość dużym ogniu, aby liście nie utraciły spójności. doprawić solą. ewentualnie pieprzem.
wczasy dla klusek
szpinak kłaść na talerzach. na szpinaku układać leniwe. posypać wiórkami dobrze schłodzonego czosnkowego masła i garścią pokruszonych orzechów włoskich. podawać w towarzystwie gęstego jogurtu, świeżych borówek lub suszonej żurawiny i zielonej sałaty z sosem vinaigrette.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz