Strony

sobota, 6 kwietnia 2013

tarta selerowo-porowa

ciasto

dwie trzecie kostki masła
2-3 szklanki mąki, w tym trochę mąki krupczatki lub mąki razowej
3-4 łyżki wody
szczypta soli

masło posiekać z mąką. dodać sól i wodę. zagnieść szybko gładkie ciasto. wstawić do lodówki na minimum pół godziny. ciasto wyjąc z lodówki. rozwałkować na grubość ok. pół centymetra. nawinąć na wałek, przenieść na formę. wyłożyć formę tak, aby utworzyło burtę. nakłuć widelcem. brzegi ciasta można widelcem przycisnąć do brzegów formy. wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. podpiec, aż delikatnie się przyrumieni.

wnętrze ciasta

2-3 pory
średni seler
garść orzechów włoskich

kiedy ciasto się chłodzi przygotować jego wnętrze. pory naciąć w połowie pozostawiając całą nasadę - ułatwi to dokładnie wypłukanie zakamarków, w których może zalegać ziemia. pokroić w talarki. seler obrać ze skórki, zetrzeć na grubej tarce. na patelni rozgrzać masło i oliwę. wrzucić seler, smażyć ok minuty, potem dorzucić por. smażyć krótko, aby por delikatnie się zeszklił, ale nie stracił koloru. seler powinien się delikatnie przyrumienić. można je też usmażyć osobno i dopiero później wymieszać. farsz wyłożyć na upieczone ciasto. 

zalewajka

1,5 szklanki słodkiej śmietanki (nie musi być 30%)
2-3 jajka

sól
cukier brązowy
pieprz
gałka muszkatołowa


jajka ubić lekko ze śmietanką. doprawić solą, pieprzem cukrem i świeżo startą gałką. zalać farsz wyłożony na ciasto. piec w 180 stopniach, 15-20 min. powinna się delikatnie zarumienić. posypać lekko pokruszonymi orzechami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz