Strony

sobota, 21 maja 2016

wstążki cukini w sosie orzechowym




dwie małe cukinie
ząbek czosnku
dwie łyżki mielonych orzechów włoskich
200 ml słodkiej śmietanki
sól gruboziarnista
gałka muszkatołowa
łyżka pestek z dyni
łyżka pestek słonecznika

oliwa z oliwek
olej z orzechów włoskich

cukinie dokładnie umyć. za pomocą noża do obierania pokroić w długie wstążki. zagotować ok. litra osolonej wody. wstążki cukinii wrzucić do wrzątku na nie więcej niż trzy minuty. odcedzić.

pestki dyni i słonecznika uprażyć lekko na suchej patelni. odstawić.

czosnek obrać i zmiażdżyć. na patelni rozgrzać ok dwie łyżki oliwy. wrzucić blanszowane wstążki cukinii i zmiażdżony czosnek. przesmażyć krótko. zalać śmietanką. zmniejszyć ogniu i gotować kilka minut. dodać mielone orzechy i pół łyżki oleju z orzechów włoskich. doprawić solą do smaku. posypać uprażonymi pestkami dyni i słonecznika.

uwaga: można zaostrzyć smak dodając trochę pokruszonego peperoncino

podawać z makaronem i parmezanem.




p.s. dobrze smakuje w towarzystwie Pietruchy - dzięki Ewa, to bardzo odświeżające!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz