dwie małe cukinie
ząbek czosnku
dwie łyżki mielonych orzechów włoskich
200 ml słodkiej śmietanki
sól gruboziarnista
gałka muszkatołowa
łyżka pestek z dyni
łyżka pestek słonecznika
oliwa z oliwek
olej z orzechów włoskich
cukinie dokładnie umyć. za pomocą noża do obierania pokroić w długie wstążki. zagotować ok. litra osolonej wody. wstążki cukinii wrzucić do wrzątku na nie więcej niż trzy minuty. odcedzić.
pestki dyni i słonecznika uprażyć lekko na suchej patelni. odstawić.
pestki dyni i słonecznika uprażyć lekko na suchej patelni. odstawić.
czosnek obrać i zmiażdżyć. na patelni rozgrzać ok dwie łyżki oliwy. wrzucić blanszowane wstążki cukinii i zmiażdżony czosnek. przesmażyć krótko. zalać śmietanką. zmniejszyć ogniu i gotować kilka minut. dodać mielone orzechy i pół łyżki oleju z orzechów włoskich. doprawić solą do smaku. posypać uprażonymi pestkami dyni i słonecznika.
uwaga: można zaostrzyć smak dodając trochę pokruszonego peperoncino.
podawać z makaronem i parmezanem.
p.s. dobrze smakuje w towarzystwie Pietruchy - dzięki Ewa, to bardzo odświeżające!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz