Strony

środa, 10 kwietnia 2013

tarta z buraków

właśnie przyszła mi do głowy alternatywa zimowa dla tarty z botwinki. notuję. spód - patrz przepis na tartę z botwinki. a poza tym potrzebne będą:

cztery średnie, jędrne buraki
pęczek szpinaku, lub ostatecznie szpinak mrożony, ale w liściach
ser typu feta lub pleśniowy lazur
szklanka kwaśnej śmietany
dwa jajka
pęczek koperku
3 ząbki czosnku
ok. dwie łyżki masła
sól morska
cukier brązowy
pieprz
ocet balsamiczny

buraki

buraki dokładnie umyć. sposobem Ewy - owinąć każdy w folię aluminiowa i upiec w piekarniku. piec w 180 stopniach do miękkości. wystudzić. pokroić w plastry, które poukładać na upieczonym spodzie tarty. skropić octem balsamicznym.

szpinak

na patelni rozpuścić masło. wsypać grubo pokrojony lub porwany szpinak i posiekany drobno czosnek. posolić, doprawić brązowym cukrem i pieprzem. wyłożyć na buraki. na koniec pokruszyć ser.

zalewa


śmietanę ubić lekko z jajami. doprawić solą i pieprzem. wymieszać z posiekanym koperkiem. zalać tartę. piec w temperaturze 180 stopni. okołu dwudziestu minut.

dodatki podstawowe: sos jogurtowy, brokuły z masłem czosnkowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz