cztery średnie, jędrne buraki
pęczek szpinaku, lub ostatecznie szpinak mrożony, ale w liściach
ser typu feta lub pleśniowy lazur
szklanka kwaśnej śmietany
dwa jajka
pęczek koperku
3 ząbki czosnku
ok. dwie łyżki masła
sól morska
cukier brązowy
pieprz
ocet balsamiczny
buraki
buraki dokładnie umyć. sposobem Ewy - owinąć każdy w folię aluminiowa i upiec w piekarniku. piec w 180 stopniach do miękkości. wystudzić. pokroić w plastry, które poukładać na upieczonym spodzie tarty. skropić octem balsamicznym.
szpinak
na patelni rozpuścić masło. wsypać grubo pokrojony lub porwany szpinak i posiekany drobno czosnek. posolić, doprawić brązowym cukrem i pieprzem. wyłożyć na buraki. na koniec pokruszyć ser.
zalewa
śmietanę ubić lekko z jajami. doprawić solą i pieprzem. wymieszać z posiekanym koperkiem. zalać tartę. piec w temperaturze 180 stopni. okołu dwudziestu minut.
dodatki podstawowe: sos jogurtowy, brokuły z masłem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz