filety z białej ryby - najlepiej dorsza, najlepiej świeże
trochę masła
trochę oliwy
sól gruboziarnista
świeżo zmielony pieprz
świeżo starta skórka cytrynowa
odrobina soku z cytryny
bułka tarta
posiekana natka pietruszki
na patelni rozgrzać ok. łyżki oliwy i kawałeczek masła. filety doprawić solą i pieprzem. na patelnię wrzucić skórkę cytrynową. szybko obsmażyć filety z dwóch stron. rybę przełożyć do żaroodpornego naczynia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. polać niewielką ilością powstałej na patelni emulsji. na patelnię dolać jeszcze nieco oliwy i ok. łyżeczki soku z cytryny. zdjąć z ognia. wymieszać z bułką tartą i natką pietruszki. kruszonką posypać rybę. piec jeszcze ok. dziesięciu minut - tylko tyle, aby ryba nie była surowa. aby kruszonka się lekko przyrumieniła można na chwilę zwiększyć temperaturę do 180 stopni.
podawać z cząstkami cytryny.
sałatą.
brokułami.
fasolką szparagową.
bagietką.
winem.
białym.
e.t.c.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz