Strony

środa, 24 kwietnia 2013

rybka z kruszonką

ten przepis przysłała Mama kiedy mieszkała w Nowym Yorku. jak to szło? jakoś tak:

filety z białej ryby - najlepiej dorsza, najlepiej świeże
trochę masła
trochę oliwy
sól gruboziarnista
świeżo zmielony pieprz
świeżo starta skórka cytrynowa
odrobina soku z cytryny
bułka tarta
posiekana natka pietruszki

na patelni rozgrzać ok. łyżki oliwy i kawałeczek masła. filety doprawić solą i pieprzem. na patelnię wrzucić skórkę cytrynową. szybko obsmażyć filety z dwóch stron. rybę przełożyć do żaroodpornego naczynia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. polać niewielką ilością powstałej na patelni emulsji. na patelnię dolać jeszcze nieco oliwy i ok. łyżeczki soku z cytryny. zdjąć z ognia. wymieszać z bułką tartą i natką pietruszki. kruszonką posypać rybę. piec jeszcze ok. dziesięciu minut - tylko tyle, aby ryba nie była surowa. aby kruszonka się lekko przyrumieniła można na chwilę zwiększyć temperaturę do 180 stopni.

podawać z cząstkami cytryny. 
sałatą. 
brokułami.
fasolką szparagową. 
bagietką. 
winem. 
białym. 

e.t.c.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz