Strony

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

pstrąg

im prościej, tym lepiej. srebro na talerzu. potrzeba tylko trochę soli, masła i świeżej zieleniny. ryby nie powinny być zbyt duże, są wtedy o wiele smaczniejsze i nie ma problemu z dzieleniem. za towarzystwo wystarczy im świeży chleb lub bagietka, maczane w powstałym podczas pieczenia sosie. białe wino. świeża sałata. owoce.


pstrąg
sól morska
masło
oliwa
cytryna
natka koperku
natka pietruszki
czosnek

wypatroszone i dokładnie opłukane ryby natrzeć solą z wierzchu i od wewnątrz. na patelni rozgrzać nieco oliwy i masła. podsmażyć rybę z obu stron. tylko tyle, aby skórka delikatnie się przyrumieniała. przełożyć do żaroodpornego naczynia. do wnętrza ryby wsadzić spory słupek masła - najlepiej zmrożonego, ząbek czosnku obrany ze skórki i przekrojony na pół, kilka gałązek natki pietruszki i koperku, cząstkę cytryny. cząstkę lub plasterek cytryny położyć również na rybie. do tłuszczu na którym przesmażono rybę, dodać odrobinę soku z cytryny. całość wylać na rybę. włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni. piec - w zależności od wielkości pstrąga 15-20 minut. po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni, aby skórka się zarumieniła. 

w tej samej wersji można przyrządzić pstrąga na grillu - owijając w folię aluminiowa lub umieszczając w metalowych objemkach do pieczenia ryby.

równie dobrze jak na gorąco smakuje jako zimna przekąska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz