Strony

czwartek, 4 kwietnia 2013

budyń ze szpinaku

budyń

szpinak
bułka namoczona w mleku - nieodciśnięta
sól
pieprz
trzy jajka
grzanki lub pokrojony w kostkę omlet biszkoptowy

przygotować pure ze szpinaku, przesmażając posiekane liście na maśle z dodatkiem soli, czosnku i odrobiny cukru. pure musi być koniecznie odsączone z wody. następnie wymieszać szpinak z bułką namoczoną w mleku. dodać żółtka. doprawić solą i pieprzem. białka ubić na sztywną pianę. na koniec dosypać grzanki lub pokrojony w kostkę omlet. 

ciasto przełożyć do formy dokładnie wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. gotować godzinę.

można podać oblany masłem, lub posypany wiórkami masła czosnkowego. ale można też specjalnie dla niego przygotować sos.

sos nr 1

garść rodzynek zalać gorącą wodą. po kilku minutach odlać wodę. rodzynki wsypać do garnka, dodając pół łyżki masła. dodać trochę świeżo zmielonego pieprzu. na koniec zalać niecałą szklanką słodkiej śmietanki. mieszając gotować na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. 

sos nr 2

szklankę gęstego jogurtu wymieszać z łyżką oliwy i dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. doprawić solą i odrobiną cukru. ewentualnie dodać drobno posiekany koperek.

sos nr 3

gęsty jogurt wymieszać z łyżeczką lub dwoma musztardy dijon, odrobiną miodu, oliwy i soli. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz