Strony

sobota, 21 maja 2016

sos z pieczonych pomidorów à la sos bolognese


3-4 jędrne, dojrzałe pomidory
średnia cebula
główka czosnku
oliwa z oliwek

suszone zioła prowansalskie - 1-2 łyżeczki

opcjonalnie: drobno posiekane lub mielone suszone pomidory i oliwki

piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. dokładnie umyte pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym. obok położyć owiniętą w folię aluminiową główkę czosnku. pomidory skropić oliwą. naczynie włożyć do gorącego piekarnika. piec od pół godziny do czterdziestu minut aż zmiękną.  upieczone pomidory i czosnek wystudzić. pomidory obrać ze skórki. wykroić gniazda nasienne. zmiksować. dodać upieczony czosnek - wyciskając go z ząbków.




cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. w garnku o grubym dnie rozgrzać ok. dwie łyżki oliwy - można użyć oliwy z suszonych pomidorów. zeszklić na niej cebulę. dodać zmiksowane pomidory i czosnek. doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. zmniejszyć ogień i gotować jeszcze aż sos zgęstnieje. doprawić solą do smaku. dodać suszone zioła rozcierając je w palcach. ewentualnie - doprawić siekanymi lub mielonymi suszonymi pomidorami lub oliwkami.



sos najlepiej podawać a makaronem. można użyć go do lazagne, pizzy, klopsików, gołąbków, e.t.c.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz