3-4 jędrne, dojrzałe pomidory
średnia cebula
główka czosnku
oliwa z oliwek
suszone zioła prowansalskie - 1-2 łyżeczki
opcjonalnie: drobno posiekane lub mielone suszone pomidory i oliwki
piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. dokładnie umyte pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym. obok położyć owiniętą w folię aluminiową główkę czosnku. pomidory skropić oliwą. naczynie włożyć do gorącego piekarnika. piec od pół godziny do czterdziestu minut aż zmiękną. upieczone pomidory i czosnek wystudzić. pomidory obrać ze skórki. wykroić gniazda nasienne. zmiksować. dodać upieczony czosnek - wyciskając go z ząbków.
cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. w
garnku o grubym dnie rozgrzać ok. dwie łyżki oliwy - można użyć oliwy z
suszonych pomidorów. zeszklić na niej cebulę. dodać zmiksowane pomidory
i czosnek. doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. zmniejszyć ogień
i gotować jeszcze aż sos zgęstnieje. doprawić solą do smaku. dodać
suszone zioła rozcierając je w palcach. ewentualnie - doprawić siekanymi
lub mielonymi suszonymi pomidorami lub oliwkami.
sos najlepiej podawać a makaronem. można użyć go do lazagne, pizzy, klopsików, gołąbków, e.t.c.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz