Strony

środa, 17 kwietnia 2013

mus z limonki

coś nie mogę się pozbyć tego zielonego z tyłu głowy... ma być lekko. ma być świeżo. ma być pysznie. no to jak ma być, jak nie zielono? zieleń to mus!

cytryna
limonka
jedna trzecia szklanki cukru
trzy czwarte szklanki śmietany kremówki - najlepiej, niestety, 36%
łyżeczka żelatyny

za pomocą specjalnego nożyka z oczkiem lub średniej tarki obrać z limonki długie wiórki. wycisnąć sok z cytryny i limonki. odcedzić. wymieszać z cukrem, aż się rozpuści. zalać sokiem żelatynę. rozpuścić na łaźni wodnej. ubić śmietanę. delikatnie wymieszać. schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. przygotowane 

do dekoracji i dla podkreślenia smaku użyć przygotowane wcześniej paseczki limonkowej skórki. na patelni rozpuścić około dwóch łyżeczek cukru z niewielkim dodatkiem wody. w karmelu szybko przesmażyć skórkę. kłaść kilka wiórków na świeżo serwowanej porcji deseru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz