ciasto na tartę jest bardzo proste. szybko się zagniata. jest wyjątkowo kruche, bo nie dodaje się do niego żółtek. jest też wdzięczne, bo nie odkształca się w pieczeniu. jak każde kruche woli mąkę o większej granulacji kruchy spód na tartę można przygotować zawczasu, co ułatwia organizację większych imprez. potem wystarczy już tylko farsz. tarty można podawać na zimno i na gorąco, zawsze w towarzystwie świeżej sałaty oraz innych smakołyków. płaska forma pozwala na przygotowanie kilku na raz. a samo wnętrze to nieskończone morze kombinacji.
do biegu, gotowi, i tart!
ciasto
mąka pszenna - 2,5 szklanki i dwie łyżki mąki krupczatki
dwie trzecie kostki masła
3-4 łyżki wody
sól
suszony tymianek i rozmaryn
składniki zagnieść na gładkie ciasto. schłodzić. rozwałkować, wyłożyć formę. przyrumienić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
farsz
dwie szare renety
trzy cebule - średnie
ser pleśniowy błękitny
tymianek
rozmaryn
sól
pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek
jabłka obrać ze skórki. wykroić gniazda nasienne. pokroić na średniej wielkość kawałki. cebule obrać. pokroić w dość duże pióra. cebule zeszklić delikatnie na rozgrzanej oliwie. wyłożyć na tartę razem z jabłkami i pokruszonym w kawałki serem.
finisz
1,5 szklanki słodkiej śmietany - osiemnastki lub trzydziestki, zależy jak leży
trzy łyżki gęstej kwaśnej śmietany
trzy jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
suszone tymianek i rozmaryn
jajka, śmietanę i śmietanę lekko ubić. doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową, dodać garść rozkruszonych w dłoni ziół. wylać na farsz. piec w temperaturze 180 stopni 15-20 minut. zajadać na ciepło i gorąco. z sałatą. z białym winem. albo wziąć do pracy na drugie śniadanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz