Strony

środa, 10 kwietnia 2013

makaron na zielono

zupełnie nie miałam czasu. na targu zupełnie impulsywnie kupiłam świeży szpinak, bo był wyjatkowo piękny. zielony groszek raczej zawsze mam w zamrażalniku, ser typu feta zazwyczaj czai się gdzieś w lodówce. szybko, szybko!

makaron - najlepiej tagliatelle
świeży szpinak - co najmniej dwa szczodre pęczki
dwie garście świeżego lub mrozonego zielonego groszku
pół kostki sera typu feta
2 ząbki czosnku

masło
oliwa
sól gruboziarnista
brązowy cukier

właściwie najlepiej zacząc od nastawienia wody na makaron. osolić. dodać trochę oleju. w między czasie zając się zieloną częścią obiadu.szpinak dokładnie umyć, pokroić lub porwać na dość duże kawałki. jeśli liście są wystarczająco niewielkie w ogóle nie musimy ich kroić. na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z łyżką masła. wrzucić cały przygotowany szpinak oraz ząbki czosnku pokrojone na dość grube kawałki. smażyć dwie trzy minuty, aż liście nabiorą ciemnozielonego koloru i staną się miękkie. posolić. posypać szczyptą lub dwoma brązowego cukru. zdjąć z ognia. wrzucić zamrożony groszek. pokruszyć ser feta w dość duże kawałki. lekko zamieszać, aby część sera lekko się rozpuściła i wraz z powstałym już sosem zmieszała. w tym czasie do gotującej się już wody wrzucić tagliatelle. ugotować al dente. zanim się ugotuje można jeszcze szybciutko przyrządzić zieloną sałatę z winegretem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz