Strony

niedziela, 21 kwietnia 2013

kalafior pod beszamelem

taki smaczny kwiatek. dlaczego nie robimy z niego bukietów, tylko od razu, bezceremonialnie zjadamy? bukiet ślubny z kalafiora. podany na przyjęciu weselnym jako przystawka. bukiet ślubny pod beszamelem. kto pierwszy zje, ten w tym roku wyjdzie za mąż. a zatem nie spieszmy się. jedzmy go powoli. 

kalafior

kwiat kalafiora, biały, jędrny i świeży ugotować w całości na półtwardo.

beszamel

dwie łyżki masła
dwie łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
1,5szklanki bulionu warzywnego, ewentualnie z kurczaka
dwie trzecie szklanki żółtego sera
żółtko
sól
cukier brązowy
gałka muszkatołowa

masło rozpuścić w garnku o grubym dnie. wsypać mąkę. usmażyć szybko na jasną zasmażkę. zasmażkę rozprowadzić bulionem. najlepiej użyć okrągłej trzepaczki, dzięki której nie robią się grudki. dodać mleko. gotować, aż zacznie gęstnieć. (do kalafiora beszamel powinien być dość gęsty, aby nie spłynął z kwiatu przed upieczeniem). zestawić z ognia. mieszając energicznie dodać żółtko. dodać ser. doprawić do smaku solą, cukrem i gałką muszkatołową. kalafior wyłożyć do naczynia żaroodpornego. zalać beszamelem. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. piec, aż się zarumieni - zwykle ok. 20 minut. w między czasie przygotować świeżą sałatę i nakryć do stołu. podawać jako danie główne lub w towarzystwie innych warzyw, ryby lub mięsa. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz