Strony

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

placuszki dyniowe

pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych. można je zajadać jako samodzielne danie, najlepiej z sosem jogurtowym i świeżą sałatą albo podać jako dodatek do innych potraw.



ćwierć średniej dyni
jajko lub dwa
trzy łyżki mąki pszennej
czosnek - dwa lub trzy ząbki
ser typu feta - pół kostki
tymianek
rozmaryn
sól
pieprz

olej do smażenia

dynię zetrzeć na drobne wiórki. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. wbić jajko. dodać mąkę. rozmaryn i tymianek rozetrzeć na dłoni i wsypać do reszty. ziół powinno być dość dużo - przynajmniej łyżeczka każdej. doprawić solą i pieprzem. szybko wymieszać na dość jednolitą masę. na koniec pokruszyć ser i lekko wymieszać, aby nie rozdrobnić powstałych już grudek.

na patelni rozgrzać olej. nalać go tyle, żeby przykrył dno patelni. łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta formując dosyć płaskie placuszki. smażyć z obu stron na złoty kolor. po usmażeniu położyć najpierw na warstwie chłonnego papieru, aby odsączyć  placuszki z oleju. 

jeść póki gorące!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz