Strony

sobota, 21 maja 2016

tarta z łososiem



kruchy spód

100 g masła
400 ml mąki pszennej  
dwie łyżki mąki pszennej razowej
szczypta soli 
dwie łyżki bardzo zimnej wody

wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. odłożyć do lodówki. po minimum pół godziny ciasto rozwałkować. nawinąć na wałek. wyłożyć nim formę na tarty. brzeg ciasta docisnąć do ścianek naczynia. ciasto gęsto nakłuć widelcem. wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. piec na lekko złoty kolor.

łosoś i cała reszta

filet z łososia
łyżka masła
ząbek czosnku
plasterek cytryny sól gruboziarnista 
pieprz

średni por
oliwa

200 ml słodkiej śmietanki
dwa jajka
łyżeczka zmieszanych przypraw: gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, kardamonu, kopru, goździków, kolendry, tumeric

oczyszczony filet z łososia ułożyć na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej. położyć na nim plasterek cytryny i rozkrojony czosnek.  dodać łyżkę zimnego masła. oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. zawinąć w folię i piec ok. 20 min. w temperaturze 160 stopni.

por dokładnie umyć. pokroić na talarki. na patelni rozgrzać ok. dwie łyżki oliwy. wrzucić pokrojony por i zeszklić. 

jajka ubić lekko trzepaczką. dodać śmietankę. wymieszać z przyprawami. lekko osolić.

por wyłożyć na upieczony spód tarty. ułożyć na nim kawałki upieczonego łososia. zalać mieszaniną śmietany i jaj. wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. piec ok pół godziny. tartę podawać posypaną pokrojonymi oliwkami i plastrami parmezanu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz