naprawdę bardzo dobre. Beatka sprawdziła, ja sprawdziłam, rzecz jasna zmodyfikowałam, polecam.
25 dag miodu - użyłam akacjowego
25 dag cukru brązowego
10 dag masła
50 dag mąki
przyprawę do piernika zastąpiłam - kardamonem, goździkami, cynamonem, imbirem i pieprzem cytrynowym - wszystkiego razem ok. dwie trzecie łyżeczki
2 jajka
5 g sody oczyszczonej
miód rozpuścić z masłem. mąkę wymieszać z cukrem, przyprawami i sodą. dodać miód i masło. jajka. zagnieść na elastyczne, jednorodne ciasto. owinąć folią spożywczą. odłożyć do lodówki na dwa-trzy dni. ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. wykrawać pierniczki foremkami albo pokroić radełkiem. piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor.
*przepis z książki Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego
*przepis z książki Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz