200 ml słodkiej śmietanki 30%
dwie łyżki drobno pokrojonych migdałów w cukrze
dwie - trzy łyżki pokruszonych drobno płatków migdałowych
dwie łyżki marmolady pomarańczowej
50 ml brandy lub koniaku
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru
ok. 9 ziaren kardamonu.
rozgniecione ziarna kardamonu wrzucić do garnka razem z imbirem i cynamonem. zalać śmietanką. garnek podgrzewać, aż śmietanka zacznie wrzeć. zmniejszyć ogień, gotować jeszcze dwie minuty. czekoladę połamać. rozpuścić w kąpieli wodnej. mieszając dodać do niej przecedzoną przez gęste sito śmietankę. wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. do lekko przestudzonej masy dodać alkohol. dosypać posiekane migdały. odstawić do lodówki. kiedy masa całkiem się schłodzi nabierać małe porcje łyżeczką, formować kuleczki i obtoczyć je w pokruszonych płatkach migdałowych. można też użyć foremek cukierniczych do czekoladek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz