Strony

wtorek, 26 lutego 2013

makaron z krewetkami

taki banał różowo-zielony. tagliatelle z krewetkami. szybko, łatwo i przyjemnie. niby nic a jednak. krewetka z pętelką!


proporcja mniej więcej na cztery osoby, ale to jak zwykle, zależy od apetytu:

ok. 14 kłebków tagliatele
200 g krewetek koktajlowych
szklanka słodkiej śmietanki
puszka krojonych pomidorów
por
szczypta soli
średni pęczek koperku
ok. 3 łyżki oliwy
ok. łyżeczka masła



oliwę i maso rozgrzać, wrzucić krewetki - jeśli są mrożone, trzeba je koniecznie wcześniej rozmrozić, inaczej będą się rozmrażać na patelni oddając całą wodę i... no, wiadomo, klęska. krótko przesmażyć. dodać pokrojony  w talarki por, smażyć aż lekko zmięknie ale nie straci koloru. dodać pomidory. po chwili wlać śmietankę, zmniejszyć ogień. dusić, aż sos delikatnie się zredukuje i nabierze kremowej konsystencji. posolić - do smaku. na koniec posypać wszystko posiekanym koperkiem. 








tagliatelle ugotować al dente. podawać z sosem krewetkowym i świeżą sałatą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz