proporcja mniej więcej na cztery osoby, ale to jak zwykle, zależy od apetytu:
ok. 14 kłebków tagliatele
200 g krewetek koktajlowych
szklanka słodkiej śmietanki
puszka krojonych pomidorów
por
szczypta soli
średni pęczek koperku
ok. 3 łyżki oliwy
ok. łyżeczka masła
oliwę i maso rozgrzać, wrzucić krewetki - jeśli są mrożone, trzeba je koniecznie wcześniej rozmrozić, inaczej będą się rozmrażać na patelni oddając całą wodę i... no, wiadomo, klęska. krótko przesmażyć. dodać pokrojony w talarki por, smażyć aż lekko zmięknie ale nie straci koloru. dodać pomidory. po chwili wlać śmietankę, zmniejszyć ogień. dusić, aż sos delikatnie się zredukuje i nabierze kremowej konsystencji. posolić - do smaku. na koniec posypać wszystko posiekanym koperkiem.
tagliatelle ugotować al dente. podawać z sosem krewetkowym i świeżą sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz