Strony

środa, 24 czerwca 2015

kruche babeczki

skądinąd wiadomo, że większość kobiet to zazwyczaj prawdziwi twardziele. nie to co kruche babeczki...



 200g zimnego masła
300g mąki pszennej typu 550
10 dag cukru pudru
skórka otarta jednej cytryny
trzy żółtka

wszystkie składniki zagnieść jak najszybciej w jednorodne ciasto. włożyć do lodówki na ok. pół godziny. ciasto wałkować na grubość ok. 3-4 mm. ciasto nawinąć na wałek, przenieść na ustawione obok siebie foremki. lekko przyciskać dłonią ab brzeg foremki odciął ciasto. następnie każdą babeczkę delikatnie wprasować dłonią w foremkę. włozyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. piec ok. 10 min, aż się przyrumienią.


babeczki podawać z czym dusza zapragnie: kremem, bitą śmietaną, świeżymi owocami lub konfiturą.


2 komentarze: