Strony

czwartek, 12 czerwca 2014

pierogi z truskawkami




 
dobry pomysł, pomyślałam. trzeba by kiedyś spróbować. jak pomyślała, tak zrobiła. otóż w ulubionej audycji radiowej pojawił się przepis na ciasto na pierogi z kefirem. zgodnie z oczekiwaniami okazał się bardzo dobry. przepis co prawda przewidywał nadzienie z rabarbaru, ale miałam taką ochotę na truskawki, że odłożyłam pierogi rabarbarowe na kiedy indziej.
 


 
na stolnicy usypać kopczyk mąki. w zależności od ilości ciasta wbić jedno lub dwa jaja. stopniowo dodawać kefir, aż powstanie ciasto miękkie, gładkie i elastyczne. przykryć garnkiem lub miską. zostawić na około dwadzieścia minut. w tym czasie umyć truskawki i pokroić je w ćwiartki. wyłożyć na sitko, aby pozostawały odsączone z soku. ciasto rozwałkować. kroić na kwadraty. nakładać truskawki. brzegi ciasta sklejać w trójkąty lub piramidki. wrzucać na osoloną, gotującą się wodę z dodatkiem odrobiny oleju. 
 

 

 
pierogom nie żałować zachwytów, mlaskania, roztopionego masła i śmietany. ani cukru, miodu lub syropu klonowego. 


2 komentarze:

  1. Nie przepadam za pierogami na słodko a właśnie dostałem ślinotoku na widok tych i zastanawiam się skąd o 23 je wziąć

    OdpowiedzUsuń
  2. tak? a co powiesz na jagody? bo już są! ;)

    OdpowiedzUsuń