Strony

niedziela, 24 listopada 2013

krajanka owsiana


pani doktor bardzo prosiła, żebym ograniczyła ilość nabiału. no, i pszennej mąki. pszennej mące mówimy nie. przypomniał mi się przepis na szybkie i proste ciastko owsiane.


30 dag płatków owsianych
5 dag migdałów
5 dag płatków migdałowych
5 dag pestek z dyni
5 dag pestek słonecznika
5 dag żurawiny

pół kostki masła
pół szklanki brązowego cukru
2 jajka

można też dodać orzechy laskowe, włoskie, skórkę pomarańczową, figi, daktyle, suszone jabłka e.t.c. proporcje w tym wypadku nie są aż takie istotne. jeśli składników będzie trochę więcej nie zepsuje to efektu. migdały, orzechy, pestki i płatki owsiane przyrumienić na suchej patelni. przesypać do miski. wymieszać z cukrem. dodać żurawinę oraz ewentualnie pozostałe bakalie - pokrojone raczej grubo. wymieszać. masło rozpuścić. wlać do miski. szybko wymieszać. na koniec dodać dobrze ubite jajka. całość wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. spłaszczyć do grubości około pół centymetra - najlepiej przykryć całość drugim kawałkiem papieru i rozwałkować. piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni, aż dobrze się przyrumieni. czyli około dwudziestu minut. gorące ciasto pokroić na niewielkie kwadraty. pozostawić do wystygnięcia w piecu.

jeśli nie zależy nam, aby ciasteczka były bardzo dietetyczne (choć i tak nie są - masło, cukier...) można polać je nitkami rozpuszczonej na łaźni wodnej gorzkiej czekolady. albo mlecznej czekolady. albo białej czekolady.





ciasteczko jak dla ptaszków, stwierdził Tata. ale smaczne, dodał, sięgając po następne.

3 komentarze:

  1. jeśli chodzi o ograniczanie nabiału to ten blog może być przydatny: http://www.theppk.com mam nadzieję że ograniczenia nabiału pomoże. buziaczki!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. i jeszcze ten: http://www.101cookbooks.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Dagny, nie ograniczaj za to fotografii - po Twoich zdjęciach jedzenia chce mi się gotować :)
    Kinga

    OdpowiedzUsuń