Strony

wtorek, 28 maja 2013

sernik karmelowy


spód

opakowanie kruchych ciastek, lekko słonych
lub własne kruche ciasteczka
dwie łyżki masła
łyżka brązowego cukru

ciastka dość drobno pokruszyć. na patelni rozpuścić masło z cukrem. wsypać okruchy. wymieszać. mieszając lekko przyrumienić. ciastkami wysypać dno formy wyłożonej pergaminem. ubić. odstawić.

sernik

śmietankowy serek śniadaniowy - 5 opakowań po 200 g
25 dag cukru
płaska łyżka mąki pszennej
cztery jajka
trzy czwarte szklanki kwaśnej śmietany
sok z pół cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
cukier waniliowy

wszystko wymieszać na gładką masę, zaczynając od serków ze śmietaną, dodając cukier, sok i skórkę z cytryny, następnie po jednym jajku, a na końcu mąkę. masę wylać do formy wysypanej kruchym miałem. wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.

karmel

dwie łyżki masła
trzy łyżki cukru trzcinowego
łyżka soku z cytryny lub limonki

kiedy sernik jest już w piekarniku na patelni rozpuścić masło. dodać cukier i sok z cytryny. mieszać do uzyskania spójnej, jednolitej masy. sernik po około  dziesięciu minutach ostrożnie wyjąć i polać smużkami karmelu.  wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez około pięćdziesiąt minut. przez ostatnie pięć do dziesięciu minut pieczenia zwiększyć temperaturę do 180 stopni.



mocno schłodzić przed podaniem. podawać z sosem truskawkowym, świeżymi malinami, lemon curd, sorbetem cytrynowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz