spód
opakowanie kruchych ciastek, lekko słonych
lub własne kruche ciasteczka
dwie łyżki masła
łyżka brązowego cukru
ciastka dość drobno pokruszyć. na patelni rozpuścić masło z cukrem. wsypać okruchy. wymieszać. mieszając lekko przyrumienić. ciastkami wysypać dno formy wyłożonej pergaminem. ubić. odstawić.
sernik
śmietankowy serek śniadaniowy - 5 opakowań po 200 g
25 dag cukru
płaska łyżka mąki pszennej
cztery jajka
trzy czwarte szklanki kwaśnej śmietany
sok z pół cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
cukier waniliowy
wszystko wymieszać na gładką masę, zaczynając od serków ze śmietaną, dodając cukier, sok i skórkę z cytryny, następnie po jednym jajku, a na końcu mąkę. masę wylać do formy wysypanej kruchym miałem. wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
karmel
dwie łyżki masła
trzy łyżki cukru trzcinowego
łyżka soku z cytryny lub limonki
kiedy sernik jest już w piekarniku na patelni rozpuścić masło. dodać cukier i sok z cytryny. mieszać do uzyskania spójnej, jednolitej masy. sernik po około dziesięciu minutach ostrożnie wyjąć i polać smużkami karmelu. wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez około pięćdziesiąt minut. przez ostatnie pięć do dziesięciu minut pieczenia zwiększyć temperaturę do 180 stopni.
mocno schłodzić przed podaniem. podawać z sosem truskawkowym, świeżymi malinami, lemon curd, sorbetem cytrynowym.
mocno schłodzić przed podaniem. podawać z sosem truskawkowym, świeżymi malinami, lemon curd, sorbetem cytrynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz