Strony

wtorek, 14 maja 2013

tiramisu z rabarbarem i truskawkami

święto wiosny. urodziny M. oficjalne otwarcie dziupli własnej Tymona. wystarczająco dużo powodów, które należy uczcić nowym deserem! oto efekt przemyśleń nad truskawką i rabarbarem.





biszkopt

4 jaja
10 dag cukru-pudru
2 dag cukru
szczypta soli
8 dag mąki pszennej

żółtka oddzielić od białek. białka ubić na sztywną pianę. dodać zwykły cukier i ubijać jeszcze chwilę. żółtka utrzeć z cukrem pudrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym na gładką, jasną masę. delikatnie wymieszać z ubitą pianą. następnie delikatnie wymieszać z dosypywaną stopniowo mąką. ciasto wylać do formy wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. piec w 180 stopniach od pół godziny do czterdziestu minut.

po ostudzeniu biszkopt ułożyć w naczyniu. uwaga! deser najlepiej od razu komponować w porcjach, używając mniejszych naczyń - kieliszków, szklanek, małych miseczek.

nasączyć

sok z cytryny
sok z limonki
brązowy cukier - do smaku
sok z kwiatów dzikiego bzu - opcjonalnie
woda

z powyższych składników przygotować niezbyt słodką lemoniadę. proporcje należy dobrać wedle własnych upodobań. w wersji nie dla dzieci można także dodać limoncello lub białe wino. nasączyć nią biszkopt zaczynając od brzegów ciasta.

krem

500 g mascarpone
trzy jaja
150 g  cukru

jaja ubić lekko z cukrem. umieścić naczynie na parze. ubijać dalej do uzyskania gęstej, puszystej masy. zajmuje to ok. 15-20 minut. zdjąć naczynie z pary i ubijać jeszcze przez chwilę. zmiksować serek mascarpone. stopniowo dodawać przestudzoną masę jajeczną. powstały krem wyłożyć na biszkopt. wstawić do lodówki.

rabarbar

kilo rabarbaru 
trzy czwarte szklanki cukru
sok z całej cytryny
pół kostki masła
3 jaja

obrany ze skórki, pokrojony rabarbar ugotować na parze. przełożyć do garnka. dodać cukier, sok cytrynowy i masło. garnek umieścić w większym z gotującą się wodą. kiedy masło i cukier się rozpuszczą zmiksować. przestudzić. osobno ubić jaja. energicznie mieszając wlewać je powoli do masy rabarbarowej. gotować na parze jeszcze przez chwilę. wystudzić. ostrożnie wyłożyć na wierzch kremu. najlepiej za pomocą łyżki.

wierzch deseru udekorować świeżymi truskawkami. malinami. białymi porzeczkami. owoce stanowią dopełnienie smaku dlatego też potrzeba ich dość dużo. na podane proporcje - minimum pół kilo.



podawać z lemoniadą z kwiatów bzu lub rabarbarową, białym winem, zieloną herbatą z dodatkiem trawy cytrynowej. albo mocną kawą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz