Strony

niedziela, 12 maja 2013

tarata z rabarbarem


dotychczasowe przepisy okazywały się zwykle zbyt słodkie. a rabarbar tracił swój piękny, zielonkawy koloryt. postanowiłam więc spróbować po swojemu...



kruche ciasto (forma 25 cm.)

pół kostki masła
ok. 2 szklanki mąki z niewielkim dodatkiem mąki krupczatki
szczypta soli
trzy łyżki cukru-pudru
skórka otarta z jednej cytryny
dwa żółtka 

masło posiekać nożem. dodać mąkę, cukier, skórkę cytrynową i żółtka - najlepiej ugotowanych i startych. zagnieść ciasto. odłożyć do lodówki na ok. 20 minut. potem rozwałkować na ok. pół centymetra, nawinąć na wałek i przenieść na formę. nakłuć widelcem. wstawić do nagrzanego piekarnika. upiec.

rabarbar

kilo rabarbaru
szklanka cukru
sok z 1,5 cytryny
pół kostki masła
4 jaja

rabarbar obrać ze skórki. pokroić. ugotować na parze - gotować jak najkrócej, najwyżej dziesięć minut. (z wywaru, który zbierze się w garnku z wodą można zrobić lemoniadę). przełożyć do garnka, który umieścić w większym z gotującą się wodą. dodać cukier. dodać sok z cytryny. dodać masło. kiedy wszystko się rozpuści zmiksować na gładką masę. osobno ubić jaja. energicznie mieszając wlać do masy z rabarbaru i gotować jeszcze chwilę na parze, cały czas mieszając. wylać na świeżo upieczony, gorący spód. wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. po ok 10-15 minutach zwiększyć temperaturę do 180. po kolejnych 10 - wyłączyć. pozostawić tartę do ostudzenia. dla podkreślenia smaku i koloru - przybrać świeżym zielonym agrestem lub czerwonymi porzeczkami.

ewentualnie beza

szklanka białek
1,5 szklanki cukru
sok z jednej cytryny

białka ubić na sztywną pianę. ubijając wsypywać cukier. ubijać, aż masa stanie się gęsta i ciągnąca. na koniec cały czas ubijając dodać sok z cytryny. wyłożyć na wierzch tarty. ponieważ piana bardzo rośnie należy wyłożyć ją na środku tarty pozostawiając ok. 2 cm. margines od jej brzegu. (no, chyba, że pieczemy w tortownicy o wysokiej burcie. wtedy nie trzeba się przejmować). wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 5 minut. potem zmniejszyć temperaturę do 150 i pozostawić na kolejne 15 minut.  ostatnie 10-15 minut piec w temperaturze 100 stopni. nie wyjmować z piekarnika przed wystudzeniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz