ciasto
mąka pszenna - 2,5 szklanki i dwie łyżki mąki krupczatki
pół szklanki mielonych orzechów włoskich
pół szklanki mielonych orzechów włoskich
dwie trzecie kostki masła
3-4 łyżki wody
sól
scorzonera
pęczek korzeni scorzonery
masło
sól
cukier brązowy
łyzeczka soku z cytryny
1,5 szklanki słodkiej śmietanki 18 lub 30%
jajko i żółtko
gałka muszkatołowa
rokpol
orzechy włoskie
scorzonerę namoczyć w zimnej wodzie - ok. godziny. oskrobać korzenie ze skórki. ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli, cukru i soku z cytryny. ugotowaną scorzonerę drobno posiekać. na patelni rozpuścić ok. dwóch łyżek masła. wrzucić rozdrobnione korzenie. doprawić do smaku solą, cukrem i gałką muszkatołową. poddusić na średnim ogniu kilka minut. śmietankę roztrzepać lekko z jajkiem i żółtkiem. wymieszać z uduszoną scorzonerą. całość wylać na upieczony spód. zapiec w stu osiemdziesięciu stopniach, aż się zetnie. dekorować plasterkami rokpola i cząstkami orzechów włoskich. podawać na ciepło lub zimno jako przystawkę lub danie główne. najlepiej ze świeżą sałatą oraz winogronami.
p.s. scorzonerę można zastąpić selerem zmieszanym z pietruszką. nie trzeba ich wcześniej gotować - wystarczy zetrzeć i udusić na maśle. tarta będzie miała ostrzejszy smak.
scorzonera
pęczek korzeni scorzonery
masło
sól
cukier brązowy
łyzeczka soku z cytryny
1,5 szklanki słodkiej śmietanki 18 lub 30%
jajko i żółtko
gałka muszkatołowa
rokpol
orzechy włoskie
scorzonerę namoczyć w zimnej wodzie - ok. godziny. oskrobać korzenie ze skórki. ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli, cukru i soku z cytryny. ugotowaną scorzonerę drobno posiekać. na patelni rozpuścić ok. dwóch łyżek masła. wrzucić rozdrobnione korzenie. doprawić do smaku solą, cukrem i gałką muszkatołową. poddusić na średnim ogniu kilka minut. śmietankę roztrzepać lekko z jajkiem i żółtkiem. wymieszać z uduszoną scorzonerą. całość wylać na upieczony spód. zapiec w stu osiemdziesięciu stopniach, aż się zetnie. dekorować plasterkami rokpola i cząstkami orzechów włoskich. podawać na ciepło lub zimno jako przystawkę lub danie główne. najlepiej ze świeżą sałatą oraz winogronami.
p.s. scorzonerę można zastąpić selerem zmieszanym z pietruszką. nie trzeba ich wcześniej gotować - wystarczy zetrzeć i udusić na maśle. tarta będzie miała ostrzejszy smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz