dwie marchewki
trzy pietruszki
niewielka cebula
dwie-trzy łyżki oliwy
łyżka masła
łyżka mąki
gorgonzola ok. 15 dag
sól
bulion warzywny ok. 0,5 litra
kminek
tymianek
rozmaryn
warzywa obrać, umyć, pokroić. rozgrzać oliwę. przysmażyć. dolać wody - udusić. w garnku o dużym dnie roztopić masło. wsypać mąkę i przygotować biała zasmażkę. rozprowadzić bulionem. dodać uduszone warzywa. zmiksować. cały czas podgrzewając dodać pokrojoną w kawałki gorgonzolę. mieszać, aż się rozpuści. zagotować. dodać kminek. tymianek. rozmaryn. ewentualnie doprawić solą do smaku. jeśli jest zbyt gęsta dodać nieco więcej bulionu. można przecedzić.
podawać gorącą z pieczywem czosnkowym. albo pumperniklem posmarowanym marmoladą pomarańczową. uwaga! bardzo sycąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz