główkę młodej kapusty pokroić w dosyć drobne wiórki. przełożyć do szerokiego garnka. podlać odrobiną esencjonalnego bulionu - najwyżej niecałe pół szklanki. dusić niedługo, aż stanie się miękka, ale nie straci koloru. obrać i pokroić w kostkę cztery średnie cebule lub odpowiednią ilość szalotki. przysmażyć na maśle, aż nabierze złotego koloru. przełożyć do garnka z kapustą. doprawić do smaku solą i brązowym cukrem. zakwasić startą szarą renetą, a najlepiej sposobem Mamy - zielonym agrestem. nieco ostrzejszy efekt daje kilka kostek łodygi rabarbaru. oczywiście można wzmocnić efekt dodając kilka kropel soku z cytryny. całość dusić na małym ogniu jeszcze najwyżej dziesięć minut. w końcu posiekać pół pęczka świeżego koperku i wymieszać z całością.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz