owocowe:
sorbetki wiśniowe
pozbawione pestek wiśnie zmiksować. dosłodzić brązowym cukrem - do smaku. mus owocowy wlać do foremek na lód. zamrozić
sorbetki grapefruitowe
grapefruity wyfiletować bardzo dokładnie. miąższ zmiksować z brązowym cukrem. dobrym dodatkiem jest też świeżo zmielony czarny pieprz. zamrozić jak wyżej.
sorbetki jabłkowe
jabłka obrać ze skórki. pokroić. pozbawić gniazd nasiennych. ugotować kompot z nieiwelkim dodatkiem wody. dosłodzić do smaku. wskazany jest też dodatek soku z cytryny albo soku z kwiatu dzikiego bzu - żeby nie było mdłe. zamrozić.
sorbetki z mango
bardzo dojrzałe mango zmiksować. zamrozić.
sorbetki z czarnej porzeczki
owoce zmiksować. dosłodzić do smku, chociaż równie pyszne są bez cukru. podobnie postępować z porzeczkami czerwonymi i białymi. zamrozić.
sorbetki malinowe
maliny zmiksować. dodać cukier do smaku. można zmiksować z listkami świeżej mięty pieprzowej. świetnie smakuje również połączenie musu malinowego z grapefruitowym. zamrozić.
sorbetki kiwi
zmiksować miąższ. w zalezności od stopnia dojrzałości owoców osłodzić lub nie. można też dodać sok z limonki.
sorbetki truskawkowe
zmiksować dojrzałe truskawki. dosłodzić. można dodać świeżo mielony czarny pieprz. oraz świeże listki melisy.
sorbetki melonowe
zmiksować miąższ melonów. dodać sok z limonki. ewentualnie dosłodzić. dodać świeżą melisę lub miętę. zamrozić.
sorbetki cytrynowe
najlepiej zamrozić lemon curd.
sorbetki rabarbarowe
albo zamrozić krem z rabarbaru, albo różowy wywar z rabarbaru - osłodzony lub nie.
sorbetki cytrynowe
najlepiej zamrozić lemon curd.
sorbetki rabarbarowe
albo zamrozić krem z rabarbaru, albo różowy wywar z rabarbaru - osłodzony lub nie.
kolorowe kostki wrzucać w szklanki w dowolnych kombinacjach smaków i proporcji. zalać maślanką, jogurtem lub kefirem. ozdobić nitkami świeżego miodu. kryształkami brązowego cukru. świeżymi owocami, listami bazylii lub melisy. świeżo mielonym pieprzem. chilli. pić niespiesznie, czekając, aż sorbetki powoli się rozpuszczą.
na słodko:
przygotować esencjonalne, słodkie kakao. przelać do foremek na lód zamrozić. mleko kokosowe dosłodzić cukrem brązowym. przelać do foremek na lód. zamrozić. kostki kakaowe i kokosowe w dowolnej kombinacji kłaść do szklanki i zalać zimnym mlekiem.
kawowe:
przygotować mocną kawę. przelać do foremek na lód. zamrozić. podawać zalane zimnym mlekiem. można dodać lody waniliowe lub śmietankowe.
poza tym:
zamiast mleka lub maślanki, można dodawać odpowiednie kombinacje alkoholowe. w każdym razie pić, siorbać i nucić: http://www.youtube.com/watch?v=tq8mBxeeUXQ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz