Strony

piątek, 28 czerwca 2013

konfitury truskawkowe

potrzebne są niewielkie dojrzałe i suche truskawki, takie, które nie puściły zbyt dużo soku i skoncentrowały w sobie cały smak, który da się przechować w słoiku pełnym słodyczy. i potem niejednego wodzić na pokuszenie, kiedy strawberry fields będą już tylko odległym wspomnieniem. nic dziwnego, że kiedy Marry   Poppins i jej podopieczni gościli na dnie oceanu, ryby łowiły ludzi na ciasteczka z konfiturami truskawkowymi. połów był niezwykle udany.


 
kilo truskawek
kilo cukru
szklanka wody
szklanka soku z cytryny

 
 
truskawki pozbawić szypułek i dokładnie, ale delikatnie opłukać. najlepiej wrzucić do dużej ilości wody i odławiać na sitko, tak aby cały piasek poszedł na dno. z cukru i wody ugotować gęsty syrop. na syrop wrzucić owoce. całość doprowadzić do wrzenia. potem zmniejszyć ogień i gotować ok. piętnastu minut. wyłączyć. czynność powtarzać kilkukrotnie. po każdym zagotowaniu zbierać z powierzchni konfitury szumkę. kiedy owoce nieco się skurczą a syrop stanie się gęsty i przejrzysty, dodać sok z cytryny. przelać gorącą konfiturę do wyparzonych słoików. zakręcić. obrócić do góry dnem. po ostudzeniu można przechowywać co najmniej rok.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz