Strony

środa, 16 kwietnia 2014

mazurek migdałowy






7 białek
30 dag cukru pudru
30 dag migdałów
sok z połowy cytryny
konfitura z płatków róż
andrut

obrane ze skórki migdały wysypać na blachę. uprażyć w piekarniku na złoty kolor. zmielić w maszynce do mięsa. białka ubić na sztywną pianę. ubijać miarowo dodając stopniowo cukier. delikatnie wymieszać całość z migdałami i sokiem z cytryny. andrut posmarować różą. wyłożyć w równej warstwie masę migdałową. wstawić do gorącego piekarnika. piec w temperaturze 180 stopni, przez około pół godziny. wystudzić w otwartym piekarniku.
 
uwaga: zamiast róży można posmarować andrut masą cytrynowo-pomarańczową wg przepisu na mazurek pomarańczowy





dekorować lukrem różanym lub cytrynowym, płatkami migdałowymi, gorzką czekoladą, kwiatami, marcepanem, e.t.c.
Zapisz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz