Strony

sobota, 3 sierpnia 2013

zabójcza blondynka. epizod trzeci. piegi.

ostatnie czarne porzeczki tego lata. piegi dla blondie. no, i ma się z pyszna.

kostka masła
20 dag cukru
20 dag mąki
trzy jajka
sok z połowy cytryny
skórka otarta z całej cytryny
dwie łyżki wody

15-20 dag czarnej porzeczki

masło, cukier, sok i skórkę z cytryny oraz wodę rozpuścić w rondelku na jednolitą emulsję. krótko zagotować. odstawić. przestudzić, co jakiś czas mieszając. jajka ubić. mieszając wlać do garnka z emulsją. dodać mąkę i proszek. wylać na formę wyłożoną pergaminem. na ciasto wysypać porzeczki. piec w 180 stopniach około 35 minut. wystudzić nie wyjmując z piekarnika. można podawać z pokrojoną w grube wiórka białą czekoladą albo lemon curd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz