Strony

sobota, 3 sierpnia 2013

tarta brokułowa

ciasto

pół kostki masła
łyżka smalcu
2,5 - 3 szklanki mąki typu 650
dwie łyżki mąki krupczatki lub mąki razowej
trzy łyżki zimnej wody

wszystkie składniki posiekać w misce. następnie zagnieść szybko na jednolitą masę. odstawić do lodówki na minimum dwadzieścia minut. potem rozwałkować. wyłożyć ciastem formę. nakłuć wielokrotnie widelcem. piec w temperaturze 200 stopni na lekko złoty kolor. 

brokuły

duży brokuł
dwa jajka
200 ml słodkiej śmietanki
100 g serka śniadaniowego o smaku śmietankowym
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu

różyczki brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie. przestudzić. drobno posiekać. w misce ubić lekko jajka. dodać śmietankę i serek. wymieszać na gładką masę. dodać gałkę muszkatołową i cynamon. wymieszać z posiekanym brokułem. całość wylać na upieczony spód. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. piec ok dwudziestu minut, aż masa się zetnie - można to sprawdzić delikatnie potrząsając formą. świetnie smakuje ze świeżą sałatą oraz sosem jogurtowym. bardzo lubi towarzystwo łososia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz