biszkopt (proporcja na dużą tortownicę - ok. dwunastu osób - z możliwością dokładki)
8 jajek
20 dag cukru pudru
4 dag cukru
16 dag mąki
żółtka oddzielić od białek. białka ubić na sztywną pianę. dodać zwykły cukier. ubijać jeszcze ok. dwóch minut. żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. delikatnie połączyć z ubitą pianą. następnie równie delikatnie z mąką. przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. piec na złoty kolor ok dwudziestu do dwudziestu pięciu minut - sprawdzać patyczkiem. biszkopt pozostawić do wystudzenia w piekarniku.
bezy
patrz: bezy. można użyć upieczonych już kiedyś pianek albo upiec blat bezowy w tortownicy. bezy najlepiej kłaść płaską stroną do góry - wtedy łatwiej będzie uzyskać równy poziom całego tortu.
masa
750 ml słodkiej śmietanki kremówki (30 lub 36 procent)
cukier waniliowy - najlepiej z prawdziwą wanilią
trzy cytryny
10 dag masła
10 dag masła
15 dag cukru
2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
masło, sok i skórkę z cytryn oraz cukier i mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać i zagotować. odstawić do całkowitego wystygnięcia i schłodzić w lodówce. śmietanę ubić dodając cukier waniliowy, ewentualnie śmietan-fiks. delikatnie wymieszać z cytrynową masą. schłodzić.
do nasączenia biszkoptu
sok z pół cytryny
dwie łyżeczki cukru
szklanka wody
łyżka soku z kwiatów czarnego bzu - opcjonalnie
lub łyżeczka soku malinowego - opcjonalnie
20-30 dag malin
ok. 10 dag płatków migdałowych przyrumienionych na patelni
tort najlepiej przekładać w tortownicy. biszkopt przekroić na pół. nasączyć. rozsmarować warstwę kremu. na kremie ułożyć warstwę malin. na malinach położyć warstwę bezy. potem znowu warstwa kremu i malin. wszystko przykryć drugą połową biszkoptu. wstawić do lodówki. dobrze schłodzony tort wyjąć z tortownicy i udekorować pozostałym kremem, malinami, bezą i przyrumienionymi płatkami migdałowymi.
epilog
torcik bez malin staje się świetnym tortem cytrynowym. maliny można zastąpić borówką amerykańską, winogronami lub jeżynami. świetnie smakuje również w wersji limonkowej.
epilog
torcik bez malin staje się świetnym tortem cytrynowym. maliny można zastąpić borówką amerykańską, winogronami lub jeżynami. świetnie smakuje również w wersji limonkowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz