ulubiony deser z dzieciństwa. najlepszy przyrządzała ciocia Oleńka. wylizywałam kryształową miseczkę do czysta. czasami okazywało się, że w spiżarni czeka jeszcze jedna porcja...
gruszki w syropie
raczej twarde, aromatyczne gruszki - np. Konferencje
woda
cukier
goździki (dwa na słoik litrowy)
gruszki obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki lub połówki, wyciąć gniazda nasienne. ugotować rzadki syrop z wody i cukru, włożyć do niego gruszki, gotować, aż zmiękną, lecz zachowają jędrność. przełożyć do słoików, do każdego wrzucić 1-2 goździki. pasteryzować.
sos waniliowy
6 żółtek
6 łyżek cukru
wanilia - 5-6 cm., ew. cukier z prawdziwą wanilią
dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej
0,5 litra słodkiej śmietanki
żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. śmietankę wlać do garnka opłukanego zimną wodą, wanilię przekroić na pół, tępą stroną noża wycisnąć z każdej połówki ziarna i wszystko razem wrzucić do śmietanki. podgrzać. wyjąć twarde części rozkrojonej wanilii. mieszając energicznie wlewać powoli do żółtek, potem postawić na niewielkim ogniu i mieszać dalej, aż zgęstnieje. można dodać trochę brandy lub koniaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz