o słodkich ziemniakach, patatach marzyłam całe dzieciństwo, czytając książki o Indianach. kiedy dorosłam, a świat zmienił się tak dalece, że stały się dostępne na targu, nie rozczarowały mnie wcale. uwielbiam pod każdą postacią.
dwa lub trzy duże pataty
dwie marchewki
pietruszka
kilogram dojrzałych pomidorów obranych ze skórki
lub puszka pomidorów
przecier pomidorowy
ok. litra bulionu z kurczaka lub warzywnego
oliwa
sól
pieprz
kwaśna śmietana 18%
warzywa obrać ze skórki, marchewki i pietruszkę pokroić na talarki, pataty w kostkę. w garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i przyrumienić. zalać niewielką ilością wody, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem aż zmiękną. dolać bulion. zagotować. są dwie opcje: albo zmiksować warzywa przed dodaniem pomidorów pokrojonych w kostkę, albo zmiksować całą zupę wraz z nimi. doprawić przecierem pomidorowym, solą i pieprzem do smaku.
podawać gorącą, z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki lub koperku. można też podać grzanki z ciemnego, razowego chleba lub pokrojony w paski pumpernikiel.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz