Strony

wtorek, 24 września 2013

jak śliwka w sałatę


sałata

sałata lodowa
brokuł
śliwki węgierki
brzoskwinia

garść ziaren słonecznika
dwie łyżeczki cukru

słonecznik wysypać na suchą patelnię. kiedy będzie lekko uprażony wsypać cukier i mieszać do momentu, aż ziarna pokryją się chrupiącą glazurą. zdjąć z ognia i od razu przesypać do miseczki. ostudzić. brokuł podzielić na różyczki. ugotować na pół twardo w osolonej wodzie. umytą sałatę porwać na kawałki. śliwki pozbawić pestek i pokroić w ćwiartki lub połówki. brzoskwinię pokroić w grube plastry. na sałacie ułożyć różyczki brokuła, brzoskwinię i śliwki.

vinaigrette 

pół łyżeczki soli
łyżeczka musztardy gruboziarnistej
łyżeczka miodu
5-6 łyżek oliwy

miód wymieszać z solą i musztardą. dodać oliwę i mieszać, aż powstanie jednolity, gęsty sos. polać nim sałatę. posypać karmelizowanym słonecznikiem.

może towarzyszyć innym daniom. podana z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa wystarcza jako śniadanie, lunch albo kolacja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz