sałata
sałata lodowa
brokuł
śliwki węgierki
brzoskwinia
garść ziaren słonecznika
dwie łyżeczki cukru
słonecznik wysypać na suchą patelnię. kiedy będzie lekko uprażony wsypać cukier i mieszać do momentu, aż ziarna pokryją się chrupiącą glazurą. zdjąć z ognia i od razu przesypać do miseczki. ostudzić. brokuł podzielić na różyczki. ugotować na pół twardo w osolonej wodzie. umytą sałatę porwać na kawałki. śliwki pozbawić pestek i pokroić w ćwiartki lub połówki. brzoskwinię pokroić w grube plastry. na sałacie ułożyć różyczki brokuła, brzoskwinię i śliwki.
vinaigrette
pół łyżeczki soli
łyżeczka miodu
5-6 łyżek oliwy
miód wymieszać z solą i musztardą. dodać oliwę i mieszać, aż powstanie jednolity, gęsty sos. polać nim sałatę. posypać karmelizowanym słonecznikiem.
może towarzyszyć innym daniom. podana z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa wystarcza jako śniadanie, lunch albo kolacja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz