czyli kolejny sposób na domowe słodycze. robi się ją szybko i właściwie z byle czego. przy okazji można zużyć resztki bakalii innych różności. szybki i łatwy sposób na chandrę i pluchę. kompozycje smakowe - w zasadzie nieograniczone.
chałwa bakaliowa
szklanka grysiku
pół szklanki oleju
dwie i pół szklanki wody
trzy łyżki cukru
pół łyżeczki soli
łyżka miodu
trzy łyżki sezamu
migdały
smażona skórka pomarańczowa
daktyle
orzechy nerkowca
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
chałwa pomarańczowo-cytrynowa
szklanka grysiku
pół szklanki oleju
dwie i pół szklanki wody
trzy łyżki cukru
pół łyżeczki soli
łyżka miodu
trzy łyżki sezamu
migdały
smażona skórka pomarańczowa
skórka otarta z cytryny
łyżka soku z cytryny
świeżo mielony czarny pieprz
mielony kardamon
imbir
na suchą patelnię wysypać grysik i sezam. przez chwilę prażyć na ogniu, aż się lekko przyrumienią. dodać olej i dokładnie wymieszać. następnie dodać wodę, cukier, sól i miód. zmniejszyć ogień i mieszać, aż masa zgęstnieje. dodać pokrojone bakalie. masę rozsmarować w prostokątnej formie lub naczyniu. ostudzić. kroić w kwadraciki lub formować małe kuleczki. można je obtoczyć w brązowym cukrze lub sezamie.
w razie chandry wyjadać kompulsywnie prosto z formy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz