Strony

niedziela, 24 marca 2013

dżem cytrynowy



kilo cytryn
2 kilo cukru

dokładnie umyte cytryny pozbawić piętek. pokroić na niewielkie kawałki. pozbyć się wszystkich pestek. w naczyniu zalać taką ilością wody, aby przykryła pokrojone owoce. zostawić na noc. namoczone cytryny zagotować i gotować pod przykryciem - tak długo, aż skórki staną się miękkie. dodać cukier. gotować na większym ogniu, aż całość się zredukuje, a kropla dżemu wylana na spodek i schłodzona będzie się ścinać. przelać do wyparzonych słoików. zakręcić. odwrócić do góry dnem. poczekać aż wystygną. można przechowywać co najmniej rok.

oprócz tego, że nadaje się doskonale do tostów, omletów i świeżego pieczywa świetnie się sprawdza jako dodatek do pikantnych serów pleśniowych albo glazurowania ryb.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz