Strony

sobota, 23 marca 2013

jabłka w cieście

czyli trzy kroki do wielkiej uczty.

krok pierwszy - jabłka

cztery jabłka, najlepiej szare renety, dosyć duże - obrać ze skórki. półokrągłym nożem do obierania wykroić ogryzki - zwracając uwagę, aby pozbyć się w całości gniazd nasiennych. kroić w poprzek jabłka na plasterki 3-4 mm. grubości.

krok drugi - ciasto

pół litra maślanki
duże jajko
5-6 kopiatych łyżek mąki
cukier waniliowy
szczypta soli

jajko i maślankę ubić lekko. dodać mąkę, cukier waniliowy i sól i wymieszać na gładką masę.

krok trzeci - jabłka w cieście

olej - najlepiej z pestek winogron

na rozgrzaną patelnię wylać tyle oleju, aby pokrył dno cienką warstwą. kiedy olej się rozgrzeje kłaść plasterki jabłek umaczane dokładnie w cieście. smażyć z obu stron na złoty kolor. 



podawać posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym, z konfiturami lub świeżymi owocami. pysznie smakują także z gęstym jogurtem i miodem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz