Strony

sobota, 16 marca 2013

co najmniej trzy sposoby na tartę cytrynową

to po prostu coś cudownego. taka tarta. cytrynowa. po kultowym przepisie Nelli Rubinstein, pojawił się przepis na lemmon curd, który wystarczy wylać na gorący spód. i dalej już się potoczyło. cytryna kołem się toczy.



kruche ciasto (forma 25 cm.)

100 g zimnego masła
200 g mąki
szczypta soli
trzy łyżki cukru-pudru
skórka otarta z jednej cytryny
dwa żółtka 

masło posiekać nożem. dodać mąkę, cukier, skórkę cytrynową i żółtka - najlepiej ugotowanych i startych. zagnieść ciasto. odłożyć do lodówki na ok. 20 minut. potem rozwałkować na ok. pół centymetra, nawinąć na wałek i przenieść na formę. nakłuć widelcem. wstawić do nagrzanego piekarnika. upiec.

tarta cytrynowa, odsłona pierwsza

szklanka soku z cytryny
1,5 szklanki cukru
70 g masła
skórka otarta z trzech cytryn
trochę prawdziwej wanilii
3 jajka
3 żółtka

sok, masło, cukier, skórkę rozpuścić i gotować do uzyskania gładkiej emulsji. laskę wanilii przekroić, wybrać miąższ i razem ze skórką dodać do masy cytrynowej, gotować jeszcze chwilę. przestudzić. jajka z żółtkami ubić i energicznie mieszając dodać do przestudzonej masy cytrynowej. postawić na małym ogniu i mieszać, aż pojawią się bąbelki. wylać na świeżo upieczony, gorący spód. zostawić w nagrzanym, wyłączonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.



tarta cytrynowa Nelli Rubinstein, czyli odsłona druga
czyli doskonały przepis, z książki Kuchnia Nelli, od którego wszystko się zaczęło.

sok i skórka z czterech cytryn
jedna trzecia kostki masła (czyli jedna trzecia z 200 g)
trzy jajka
dwie łyżki bułki tartej
szklanka cukru
szklanka słodkiej śmietanki
wanilia

wszystkie składniki zmiksować ze sobą i wylać na podpieczony spód. piec jeszcze do momentu, aż wierzch tarty stanie się złotawy. jest równie dobra na ciepło jak i na zimno.

tarta cytrynowa pod bezą, czyli odsłona trzecia

szklanka białek
1,5 szklanki cukru
sok z jednej cytryny
ok. 50 g zrumienionych płatków migdałowych

przygotować tartę z I aktu. jeśli nie mamy białek w zapasie - wystarczą te pozostałe po przygotowaniu kruchego spodu i te pozostałe z trzech żółtek użytych do masy cytrynowej. białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać do niej cukier. po uzyskaniu gęstej, sztywnej masy dodać sok z cytryny. wyłożyć na wierzch tarty. posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. piec ok. 5 minut. zredukować temperaturę do 150 i piec przez około 15 minut. na koniec zmniejszyć temp. do 100 stopni i piec jeszcze ok 10-15 min. wyłączyć piekarnik. tartę pozostawić do ostudzenia. 

i jeszcze...

w tej ostatniej wersji, do ubitej już piany można dodać czerwone porzeczki. muszą być dojrzałe, ale suche. na podaną proporcję wystarczą dwie garście.




wszystkie wersje smakują doskonale ze świeżymi malinami, porzeczkami, sorbetem malinowym albo z limonki  a także lodami śmietankowymi - szczególnie jeśli tarta podawana jest na ciepło. świetnie komponuje się również z sosem waniliowym i truskawkowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz