Strony

piątek, 14 lutego 2014

falafel


 30 dag ciecierzycy
średnia cebula
dwa - trzy ząbki czosnku
średnia marchewka
natka pietruszki

po pół łyżeczki:

kuminu
kolendry
białej gorczycy
kurkumy
ziarna zielonego kardamonu

szczypta:

imbiru
cynamony
goździków

około łyżeczki soli - do smaku

sezam do panierowania

przyprawy utrzeć w moździerzu. ciecierzycę zalać wodą i zostawić na noc. namoczone ziarna zmielić w maszynce do mięsa. cebulę pokroić w drobną kostkę. czosnek przepuścić przez praskę. marchewkę obraną ze skórki zetrzeć na drobnej tarce. wszystkie składniki wymieszać dokładnie na zwartą masę. formować małe kuleczki. lekko spłaszczone obtoczyć w sezamie. smażyć na rozgrzanym oleju - na złoty kolor. uwaga: do ciasta można dodać garść siekanych orzechów włoskich lub arachidowych, a zamiast marchewki mozna zetrzeć białą pietruszkę.

podawać koniecznie ze świeżą sałatą lub surówkami. ponadto z ryżem, sosem jogurtowym, bakłażanami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz