średnia cebula
dwa - trzy ząbki czosnku
średnia marchewka
natka pietruszki
po pół łyżeczki:
kuminu
kolendry
białej gorczycy
kurkumy
ziarna zielonego kardamonu
szczypta:
imbiru
cynamony
goździków
około łyżeczki soli - do smaku
sezam do panierowania
przyprawy utrzeć w moździerzu. ciecierzycę zalać wodą i zostawić na noc. namoczone ziarna zmielić w maszynce do mięsa. cebulę pokroić w drobną kostkę. czosnek przepuścić przez praskę. marchewkę obraną ze skórki zetrzeć na drobnej tarce. wszystkie składniki wymieszać dokładnie na zwartą masę. formować małe kuleczki. lekko spłaszczone obtoczyć w sezamie. smażyć na rozgrzanym oleju - na złoty kolor. uwaga: do ciasta można dodać garść siekanych orzechów włoskich lub arachidowych, a zamiast marchewki mozna zetrzeć białą pietruszkę.
podawać koniecznie ze świeżą sałatą lub surówkami. ponadto z ryżem, sosem jogurtowym, bakłażanami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz