Strony

wtorek, 27 października 2020

różowe gnocchi z botwinką i bundzem*

200 g ricotty - odsączonej na sicie

200 g pieczonych buraków -- zmielonych lub utartych na drobnej tarce

50 g tartego sera typu cheddar

1 i 1/4 szklanki mąki

sól do smaku

pół łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

duże jajko

 

wymieszać dokładnie wszystkie składniki oprócz mąki. następnie dodać mąkę i zagnieść jednorodne ciasto. odstawić na minimum pół godziny, ale można nawet na całą noc. z ciasta formować wałeczki o średnicy ok. 1 cm. kroić ukośnie na małe kluseczki. gnocchi rozłożyć na brytfannie wyłożonej pergaminem i schłodzić w lodówce, przez ok. pół godziny. wrzucać na osolony wrzątek. gotować ok. 3 minut. wyławiać sitem i lekko omaścić masłem lub oliwą, żeby się nie skleiły.


pęczek botwinki

15 dag bundzu

ząbek czosnku

szalotka

dwie łyżki pokrojonej suszonej żurawiny

kapary -- ok. dwóch łyżek

oliwa

masło

sól


botwinkę dokładnie umyć. pokroić. szalotkę i czosnek posiekać dosyć drobno. podsmażyć na oliwie z masłem. kiedy jest już wyraźnie skarmelizowana dorzucić pokrojoną botwinkę. przesmażyć wszystko kilka minut, dodać żurawinę. zdjąć z ognia. dodać gotowe gnocchi. na koniec dorzucić pokrojony w kostkę bundz i kapary.

 

*inspirowane przepisem Lindy Miller Nicholson, Pasta, Pretty Please. A vibrant approach to homemade noodles.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz