Strony

poniedziałek, 12 października 2020

bułeczki z kardamonem

niektóre poranki okazują się nie tak wesołe, jak obiecywały to poprzedzające je wieczory. czasem udaje się je rozchmurzyć. są różne sposoby. na przykład zapach bułeczek świeżo wyjętych z piekarnika... buła w garść. czapka na głowę. i marsz na spacer!


 

dzień wcześniej przyrządzić ciasto wg przepisu na brioche. dodaję jeszcze jedno żółtko do ciasta, które zostaje z białka potrzebnego do masy orzechowej.

 

masa orzechowa

 

10 dag mielonych orzechów włoskich lub laskowych lub migdałów

7 dag cukru pudru

1 białko

 

orzechy wymieszać z cukrem pudrem. dodać białko i wyrobić na jednolitą masę. najlepiej zrobić to na chwilę przed pieczeniem bułeczek – wtedy łatwiej jest ją rozsmarować. 


poza tym:


kardamon (najlepiej ubity w moździerzu)

jajko – do smarowania bułeczek 

 

bułeczki

dojrzałe ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. podzielić na dwie części. każdą z nich rozwałkować na grubość ok 4 mm. powierzchnię ciasta posmarować cienko masa orzechową. posypać kardamonem. ciasto pokroić na równe paski. każdy pasek składać na pół, okręcić kilkukrotnie wokół osi a potem zwinąć w kształt ślimaka.

bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem.

wkładać do pieca nagrzanego do 200 stopni. piec na złoty kolor ok 10 min.


 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz