Strony

środa, 26 marca 2014

sałata z fraktalami


różyczki kalafiora romanesco
dwie gruszki
pół główki sałaty lodowej
kapary


konfitura z zielonych pomidorów – łyżka odcedzonych pomidorów pokrojonych w paski
 


vinaigrette

kalafior podzielić na osobne różyczki. zagotować lekko osoloną wodę. wrzucić różyczki do wrzątku na 2-3 minuty. odcedzić. ostudzić. umytą i osuszoną sałatę lodową połamać na kawałki. ułożyć w misie lub salaterce. gruszki umyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki. ostudzone różyczki i pokrojone gruszki ułożyć na sałacie. polać sałatę sosem vinaigrette. całość posypać pokrojonymi pomidorami i kaparami.
 


 
podawać z kozim serem i grzankami z pełnoziarnistego pieczywa. pasuje także do mięs, tart, e.t.c.  uwaga – jeśli nie zależy nam na zdecydowanie zielonym odcieniu można zastąpić kalafior romanesco jego białym kuzynem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz