różyczki kalafiora romanesco
dwie gruszki
pół główki sałaty lodowej
kapary
konfitura z zielonych pomidorów – łyżka odcedzonych
pomidorów pokrojonych w paski
vinaigrette
kalafior
podzielić na osobne różyczki. zagotować lekko osoloną wodę. wrzucić
różyczki do wrzątku na 2-3 minuty. odcedzić. ostudzić. umytą i
osuszoną sałatę lodową połamać na kawałki. ułożyć w misie lub salaterce. gruszki
umyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki. ostudzone
różyczki i pokrojone gruszki ułożyć na sałacie. polać
sałatę sosem vinaigrette. całość
posypać pokrojonymi pomidorami i kaparami.
podawać z kozim serem i grzankami z pełnoziarnistego pieczywa. pasuje
także do mięs, tart, e.t.c. uwaga –
jeśli nie zależy nam na zdecydowanie zielonym odcieniu można zastąpić kalafior romanesco jego białym kuzynem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz