Strony

środa, 26 marca 2014

cytrynowy vinaigrette

  podane proporcje należy traktować umownie - wedle własnego upodobania
 
musztarda sarepska - ok. 1,5 łyżeczki
musztarda w proszku - szczypta - opcjonalnie

oliwa  extra virgin - trzy  do cztery łyżki
miód - łyżka
sok z cytryny - od pół do jednej cytryny - do smaku
ocet jabłkowy - ok. łyżeczki

musztardę wymieszać z miodem i sokiem z cytryny oraz octem jabłkowym - do momentu, aż miód całkiem się rozpuści. na koniec dodać oliwę. mieszać, ąż powstanie gładka emulsja. można skorygować jej gęstość dolewając oliwy lub soku z cytryny. uwaga: dodatek musztardy w proszku nie jest konieczny, jednak wyraźnie zaostrza smak.


 
sosu można przygotować więcej i trzymać czas jakiś w lodówce. kochają go wszystkie świeże sałaty.moje ulubione to kombinacje elementów słodkich i ostrych, np.: rzodkiewki, białej rzodkwi, gruszki, świeżego kalafiora.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz