Strony

sobota, 8 listopada 2014

nadziewane bakłażany w dwóch odsłonach


sposobu na bakłażana duszonego w całości podsłuchałam w radiu. jest to bardzo wygodne i efektowne. częściowo oskrobany ze skórki i przesmażony z wszystkich stron mięknie i daje się rozpruć tworząc sakiewkę, w której mieści się bardzo dużo farszu.


bakłażany

bakłażany oskrobać w paski - tak, aby pozostało trochę skórki. namoczyć w osolonej wodzie - ok. 10 min. usmażyć ze wszystkich stron na oleju, aż zmiękną - w tym celu należy zmniejszyć ogień i przykryć patelnie na kilka minut - co jakiś czas przewracając bakłażany, aby obsmażyły się równomiernie. usmażone bakłażany przełożyć do naczynia żaroodpornego. naciąć wzdłuż i delikatnie rozchylić na boki tworząc zagłębienie na farsz.


farsz pierwszy - proporcja na dwa średniej wielkości bakłażany

10 dag kurek
średnia cebula
trzy ząbki czosnku
pół niewielkiego bakłażana
sól
pieprz
kurkuma
rozmaryn
oliwa
masło

grzyby dokładnie oczyścić. bakłażan pokroić w pół talarki. cebulę obraną ze skorki pokroić w średnią kostkę. ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. na patelni rozgrzać łyżkę masła i dwie łyżki oliwy. na tłuszcz wrzucić cebulę i czosnek. kiedy się zrumienią dodać kurki. smażyć, aż zaczną się rumienić i dodać bakłażan. smażyć przez chwilę, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż bakłażan stanie się bardzo miękki. zdjąć z ognia. dodać sól, pieprz, kurkumę i szczyptę rozmarynu.


farsz drugi - proporcja jak wyżej

pół niewielkiego bakłażana
pół puszki krojonych pomidorów
średnia cebula
trzy ząbki czosnku
oliwa
sól
papryka ostra
sproszkowana kolendra
imbir
tumeric
gałka muszkatołowa
cynamon

bakłażan pokroić w półtalarki. cebulę pokroić w średnią kostkę. czosnek przecisnąć przez praskę. na patelni rozgrzać ok. trzech łyżek oliwy. wrzucić cebulę i czosnek. przyrumienić. wrzucić bakłażan i smażyć do miękkości. na koniec dodać pomidory i dusić wszytko razem kilka minut. przyprawić solą i pozostałymi przyprawami - do smaku.

beszamel

dwie łyżki masła
dwie łyżki mąki
1,5 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki
2 szklanki bulionu warzywnego
żółtko
cukier brązowy
sól
gałka muszkatołowa

masło rozpuścić w rondelku. wsypać mąkę. usmażyć szybko jasną zasmażkę. rozprowadzić bulionem. dodać mleko lub śmietankę. gotować chwilę, aż zgęstnieje. jeśli jest zbyt gęste - dolać jeszcze bulionu. zestawić z ognia. energicznie mieszając dodać żółtko. przyprawić solą, szczyptą cukru oraz gałką muszkatołową - do smaku.

beszamelem polać faszerowane bakłażany. piec w 180 stopniach, aż się zarumienią. podawać posypane natką pietruszki w towarzystwie świeżej i chrupiącej sałaty z sosem vinaigrette.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz